نشانی مطب

تهران،خیابان شریعتی،نرسیده به پل صدر،کوچه کسری،پلاک ۱۶۰۷/۱،واحد 1

شماره تماس

22008100 (021)

دکتر شهرام سیدی » آلرژی » همه چیز درباره آلرژی به بادام زمینی
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

همه چیز درباره آلرژی به بادام زمینی

آلرژی به بادام زمینی، یکی از هشت آلرژی غذایی رایج است که می تواند کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار دهد. بادام زمینی در زیر زمین رشد می کند و از حبوبات محسوب می شود. اکثر افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی می توانند حبوبات دیگر مانند نخود، لوبیا سویا، عدس و نخود را تحمل کنند. ممکن است عجیب به نظر برسد که مصرف یک خوراکی ممکن است آسیب زننده باشد، اما اگر یاد بگیریم چگونه علائم خود را تشخیص دهیم و از مصرف بادام زمینی در صورت بروز آلرژِی اجتناب کنیم، می توانیم از خطر واکنش شدید جلوگیری کنیم. در ادامه به توضیحات کاملی درباره آلرژی به بادام زمینی می پردازیم. با ما در ادامه همراه باشید…

حساسیت-به-بادام-زمینی

آلرژی به بادام زمینی

آلرژی به بادام زمینی معمولا در دوران کودکی شروع می شود و در طول زندگی ادامه می یابد. در تقریباً 20٪ از افراد ممکن است در طول زمان حساسیت به بادام زمینی افزایش پیدا کند. بر اساس نتایج تکرار تست آلرژی، در صورتی که احتمال مثبتی وجود داشته باشد که آلرژی بیش از حد رشد کرده باشد یا اگر تشخیص مشکوک باشد، می‌توان یک چالش خوراکی تحت نظارت در مطب متخصص آلرژی را در نظر گرفت. کمتر از 5 تا 10 درصد از افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند به سایر حبوبات حساسیت دارند. اکثر افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی همچنین قادر به تحمل آجیل درختی (بادام، مغز برزیلی، بادام هندی، فندق، اسپند، پسته، گردو) هستند. حدود 30 درصد از افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی به آجیل درختی نیز حساسیت دارند.

آلرژی-به-بادام-زمینی

علت آلرژی به بادام زمینی

آلرژی به بادام زمینی یکی از انواع آلرژی غذایی است. علت آن واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به پروتئین های موجود در بادام زمینی است که به اشتباه ماده مضر تشخیص داده می شوند. اکثر افرادی که آلرژی دارند هنگام تماس با بادام زمینی و مصرف ماده غذایی حاوی بادام زمینی دچار مشکل می شوند. همچنین ممکن است از طریق تماس با پوست یا تنفس غبار بادام زمینی یا خوردن چیزی که از روغن بادام زمینی ساخته شده باشد، رخ دهد.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به آلرژی به بادام زمینی هستند؟

  • کودکان – به ویژه کودکان نوپا و نوزادان – بیشتر در معرض ابتلا هستند.
  • اگر شما یا سایر اعضای خانواده انواع دیگری از آلرژی دارید، بادام زمینی می تواند مشکل ساز باشد.
  • همچنین، اگر اگزما دارید، ممکن است به احتمال زیاد آلرژی داشته باشید.
  • اگر آلرژی به بادام زمینی دارید، به این معنی نیست که احتمال دارد با سایر آجیل ها یا حبوبات مشکل داشته باشید. بادام زمینی در زیر زمین رشد می کند و با بادام، بادام هندی، گردو و سایر آجیل های درختی متفاوت است. اما مطالعات اخیر نشان داده است که 25 تا 40 درصد افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند به آجیل درختی نیز حساسیت دارند.

علائم آلرژی به بادام زمینی

علائم واکنش آلرژیک به بادام زمینی معمولاً در عرض چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض شروع می شود و می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس خشک شدن گلو
  • تنگی نفس یا خس خس سینه
  • واکنش پوستی مانند کهیر یا قرمزی
  • سوزن سوزن شدن یا خارش در دهان یا گلو
  • اسهال، حالت تهوع، گرفتگی معده یا استفراغ
  • آبریزش بینی
  • آنافیلاکسی

آنافیلاکسی، واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی است و نیاز به درمان اورژانسی دارد. بادام زمینی یکی از شایع ترین علل آنافیلاکسی است که می تواند چندین قسمت از بدن را به طور همزمان درگیر کند.

علائم حمله می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تورم گلو که نفس کشیدن را سخت می کند
  • سرگیجه یا غش
  • افت شدید فشار خون
  • یک نبض سریع
  • مسدود شدن راه هوایی

پیشگیری از آلرژی به بادام زمینی

بیشتر واکنش های آلرژیک به بادام زمینی توسط آنتی بادی های ایمونوگلوبولین-E (IgE) انجام می شود و علائم فوری ایجاد می کند که می تواند از واکنش های خفیف تا آنافیلاکسی شدید متغیر باشد. آنافیلاکسی، یک واکنش آلرژیک بسیار جدی، می تواند تهدید کننده زندگی باشد. مدیریت آلرژی به بادام زمینی مستلزم پرهیز از مصرف بادام زمینی است و این شامل خواندن برچسب مواد تشکیل دهنده و برقراری ارتباط واضح با افرادی است که در تهیه غذا برای افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی دخیل هستند. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) ایجاب می کند که در مواد غذایی حاوی بادام زمینی به عنوان یک ماده یا حاوی پروتئین از بادام زمینی، این مورد روی برچسب بسته بندی اعلام شود. افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی باید همیشه خود تزریق کننده های اپی نفرین را در دسترس داشته باشند زیرا قرار گرفتن در معرض تصادفی نسبتاً رایج است. با آموزش مناسب، افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی می توانند رژیم غذایی گسترده و کافی و کیفیت زندگی خود را حفظ کنند.

بیشتر بخوانید: حساسیت به گوجه فرنگی

تشخیص آلرژی به بادام زمینی

در صورتی که بیماران در آزمایش آلرژی واکنش‌های کوچکی بر روی تست حساسیت پوستی داشته باشند یا IgE اختصاصی بادام‌زمینی در خون پایین باشد، ممکن است چالش‌های غذایی در نظر گرفته شود که نشان‌دهنده احتمال کم آلرژی بادام‌زمینی است. چندین پروتئین آلرژی زا شناسایی شده اند که در حساسیت بادام زمینی با واسطه IgE نقش دارند. پروتئین های Ara h 1، Ara h 2 و Ara h 3 آلرژن های غالب هستند. Ara h 8 شباهت زیادی با آلرژن گرده درخت توس دارد و اغلب با نوع کمتر شدید آلرژی به نام سندرم آلرژی گرده-غذایی همراه است. آزمایش IgE سرم برای اجزای پروتئین بادام زمینی آلرژی زا می تواند به شناسایی افرادی که ممکن است پیامدهای چالش های غذایی مطلوبی داشته باشند کمک کند. تمام چالش های غذایی باید در یک مرکز پزشکی مجهز به تشخیص و درمان واکنش های آلرژیک، با نظارت یک متخصص آلرژی انجام شود.

بیشتر بخوانید: آلرژی به ماهی

درمان-آلرژی-به-بادام-زمینی

تست آلرژی شامل چه مواردی می شود؟

اگر فکر می کنید به بادام زمینی حساسیت دارید، به بهترین متخصص آلرژی مراجعه کنید. قبل از قرار ملاقات، یک دفترچه یادداشت غذایی تهیه کنید و هرگونه واکنش را پیگیری کنید. اگر هرگز واکنش شدید نشان نداده اید، ممکن است آنچه را که “رژیم غذایی حذف” نامیده می شود، پیشنهاد کنند. شما باید بادام زمینی یا سایر غذاهای مشکوک را برای یک هفته یا بیشتر حذف کنید. سپس آنها را یکی یکی اضافه می کنید تا ببینید چه چیزی ممکن است باعث واکنش شما شود. پزشک شما همچنین ممکن است یک آزمایش پوستی انجام دهد و مقدار کمی از غذا را روی شما بگذارد و سپس آن را با سوزن خار کند. اگر به بادام زمینی حساسیت دارید، دچار برآمدگی یا واکنش شدید خواهید شد. همچنین ممکن است برای بررسی اینکه آیا سیستم ایمنی بدن شما واکنش آلرژیک به بادام زمینی نشان می دهد یا خیر، نیاز به آزمایش خون داشته باشید.

درمان آلرژی به بادام زمینی

در صورت داشتن آلرژی یا آسم، سابقه خانوادگی آنافیلاکسی یا اگر قبلاً برای شما اتفاق افتاده باشد، خطر شما ممکن است بیشتر باشد. FDA اخیراً داروی Palforzia را برای کودکان 4 تا 17 ساله مبتلا به آلرژی به بادام زمینی تأیید کرده است تا به حداقل رساندن هرگونه واکنش کمک کند. در حالی که آن ها هنوز باید از تماس با بادام زمینی خودداری کنند، به کاهش خطر تهدید کننده زندگی آنها کمک می کند. در سال 2020، یک داروی ایمونوتراپی خوراکی برای آلرژی به بادام زمینی توسط FDA تایید شد. این درمان به کاهش خطر آنافیلاکسی مرتبط با مواجهه تصادفی با بادام زمینی کمک می‌کند و شامل افزایش آهسته دوز دارو، گاهی اوقات در مطب متخصص آلرژی، در طول چند ماه است. افرادی که تحت درمان هستند باید از مصرف بادام زمینی خودداری کنند و همیشه داروی اپی نفرین را به راحتی در دسترس داشته باشند، زیرا ممکن است واکنش های شدیدی در آن ها رخ دهد.

نوزادان مبتلا به اگزما شدید و یا آلرژی به تخم مرغ باید به شدت برای غربالگری آلرژی به بادام زمینی در حدود 4 تا 6 ماهگی در نظر گرفته شوند. نوزادان مبتلا به اگزمای خفیف یا متوسط ​​نیازی به آزمایش حساسیت به بادام زمینی ندارند. تنها راه برای جلوگیری از بروز واکنش خطرناک، اجتناب از مصرف بادام زمینی است.

آلرژی به بادام زمینی معمولا برای اکثر افراد مادام العمر است. اما تحقیقات نشان می دهد که حدود 20 درصد از کودکان مبتلا به آلرژی در نهایت از آن بیشتر می شوند. برای کودکانی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند (مانند کسانی که سابقه خانوادگی آن، یا سایر آلرژی های غذایی یا اگزما دارند) ، توصیه ها برای انجام تست آلرژی و معرفی محصولات بادام زمینی بسته به خطر کودک متفاوت است.

دکتر شهرام سیدی

دکتر شهرام سیدی

متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی

دکتر سیدی دکترای پزشکی خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای تخصصی ایمونولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اخذ نمودند. ایشان عضو مرکز تحقیقات RCGLD دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استادیار و هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه،هیات علمی گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران، موسس و بنیان گذار اولین کلینیک آلرژی در استان آذربایجان غربی ارومیه، موسس کلینیک آلرژی بیمارستان فرهنگیان شهید باهنر نیاوران و محقق و عضو مرکز تحقیقات NRITLD بیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی
0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *