افرادی که آلرژی به لاتکس دارند هنگام تماس با محصولاتی که از لاتکس تشکیل شده اند واکنش آلرژیک از جمله کهیر، خارش پوست و گلو، خس خس سینه، بثورات پوستی، آنافیلاکسی، عطسه، آبریزش بینی و مشکلات دیگر می شوند. حتی ممکن است سبب ایجاد شوک آنافیلاکسی در فرد شود که شوک آنافیلاکسی می تواند باعث بروز مشکلات تنفسی و حتی مرگ شود. از این رو مراجعه به موقع به پزشک برای تشخیص به موقع و درمان آلرژی به لاتکس از اهمیت بالایی برخوردار است. آیا برای شما سوال است که آلرژی به لاتکس چیست؟ چه علائمی دارد؟ آلرژی به لاتکس چگونه تشخیص داده می شود؟ راه های درمان آن چیست؟ در ادامه با ما همراه باشید. ما به این سوالات شما پاسخ می دهیم.
آلرژی به لاتکس چیست؟
بسیاری از محصولاتی که در زندگی روزمره کاربرد دارند از لاتکس تهیه شدهاند، برخی از انواع این محصولات عبارتند از:
- بادکنک
- پاک کن
- کاندوم و دیافراگم
- دستکش لاستیکی آشپزخانه
- دستکشهای پزشکی
- کاتتر
- محصولات دندانپزشکی مانند کش ارتودنسی
- کشهای موجود در لباس
- توپهای پلاستیکی
- بانداژهای پانسمان
- فوم موجود در تشک و بالش
- نوارهای لاستیکی
بیشتر بخوانید: حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی
محصولاتی که نام بردیم تنها گروه کوچکی از وسیلههایی است که در ساخت آنها از لاتکس استفاده شده است. اگر شما به لاتکس آلرژی دارید در صوزت تماس با هر محصولی که حاوی لاتکس است ممکن است دچار واکنشهای آلرژیک شوید. تماس با لاتکس ممکن است از طریق راههای مختلفی انجام شود، ممکن است با تنفس الیاف لاتکس موجود در هوا دچار علائم آلرژی شوید یا از طریق تماس پوستی با موادی که حاوی لاتکس هستند.
لاتکس مصنوعی که در رنگهای حاوی لاتکس یافت میشوند از شیرهی درخت لاتکس تهیه نمیشوند بنابراین موجب واکنش های آلرژیک نمیشوند.
تشخیص واکنش به لاتکس
اگر فکر میکنید که دچار حساسیت به لاتکس هستید باید به یک متخصص مراجعه نمائيد. پزشک با بررسی سابقهی پزشکی شما و معاینه فیزیکی و در صورت لزوم انجام آزمایش حساسیت پوستی یا آزمایش خون میتواند آلرژی به لاتکس را تشخیص دهد.
علائم آلرژی به لاتکس
- خارش یا تورم لبها پس از باد کردن بادکنک
- خارش، قرمز شدن و تورم پوست پس از استفاده از بانداژ یا دستکش لاتکس
- تورم یا خارش دهان و زبان پس از استفاده از محصولات دندانپزشکی حاوی لاتکس
- خارش یا تورم پس از معاینهی واژن و رکتوم
- خارش و یا تورم پس از استفاده از کاندوم و دیافراگم
اگر دچار حساسیت شدید به لاتکس باشید ممکن است حتی در تماس با مقادیر جزئي لاتکس در هوا دچار واکنش شوید به عنوان مثال در مجاورت اتاق حاوی بادکنک یا دستکش لاتکس. علائم شدیدی که ممکن است به دلیل لاتکس ایجاد شوند عبارتند از:
- خارش شدید
- کهیر
- تورم
- آبریزش بینی یا عطسه
- التهاب چشم
- مشکلات تنفسی مانند آسم
- آنافیلاکسی
آنافیلاکسی حتی میتواند منجر به مرگ شود بنابراین حساسیت به لاتکس را کاملاً جدی بگیرید.
انواع واکنش به لاتکس
دو نوع واکنش نسبت به لاتکس طبیعی وجود دارد:
نوع اول: واکنش ایمونوگلوبین E با واسطه (واکنش آلرژی کلاسیک که به صورت فوری ایجاد میشود)
این واکنش به دلیل واکنش آنتی بادیهای طبیعی بدن با پروتئینهای لاتکس ایجاد میشود و زمانی باعث ایجاد علائم میشود که:
- لاتکس با پوست بدن تماس پیدا کند
- لاتکس با مخاط دهان تماس داشته باشد.
- ذرات لاتکس از طریق تنفس وارد ریه شود.
آلرژی که به دلیل واکنش لاتکس با هموگلوبین E ایجاد میشود منجر به بروز آلرژی شدیدی میشود که به آن آنافیلاکسی میگویند.
نوع دوم: درماتیت تماسی (واکنش آلرژیکی که با تاخیر به وجود میآید)
درماتیت تماسی به معنای التهاب پوست می باشد، دو نوع درماتیت تماسی وجود دارد که میتواند منجر به ایجاد آلرژی با لاتکس شود:
- درماتیت تماسی آلرژیک: نوعی حساسیت نسبت به مواد شیمیایی است که در ساخت لاتکس استفاده میشود و واکنش نسبت به پروتئینهای لاستیکی نیست و اغلب منجر به بروز آنافیلاکسی نمیشود.
این مواد شیمیایی معمولاً 24 تا 48 ساعت پس از تماس میتوانند منجر به درماتیت تماسی شوند. این نوع از درماتیت در صورت تماس، میتواند به باقی قسمتهای بدن نیز پخش شود. علائم معمولاً به صورت خود به خود از بین میروند اما در صورت ادامه دار بودن باید مداخلات پزشکی انجام شود.
- درماتیت تماسی تحریک کننده: یک واکنش نسبت به لاتکس طبیعی میباشد که منجر به ایجاد جوشهای قرمز همراه با خارش میشوند. که حدود 12 تا 24 ساعت پس از تماس ایجاد میشود. درماتیت تماسی تحریک کننده میتواند به این دلایلی ایجاد شود:
- شستن مکرر دستها بدون اینکه به طور کامل خشک شوند.
- استفاده از مواد ضدعفونی کننده دست
- تحریک به دلیل پودر دستکش
پیشگیری از واکنشهای آلرژیک به لاتکس
در صورت بروز آلرژی به لاتکس باید به پزشک متخصص آلرژی مرجعه نمائيد تا بتوانید علائم آن را به موقع تشخیص دهید و با درمان به موقع از تشدید علائم جلوگیری نمائيد.
راهکارهای پیشگیری واکنش آلرژیک به لاتکس عبارتند از:
- از هرگونه تماس با مواد حاوی لاتکس خودداری نمائيد. در واقع تنها راه درمان آلرژی به لاتکس عدم تماس با هرگونه مواد حاوی لاتکس میباشد.
- از پزشک خود بخواهید که از دستکشهای بدون لاتکس استفاده نماید.
- قبل از استفاده از هر محصولی ابتدا برچسب آن را مطالعه نمائید تا مطمئن شوید حاوی لاتکس نمیباشد.
- نحوه تزریق اپی نفرین را بیاموزید، این دارو اولین قدم در درمان آلرژی به لاتکس میباشد، سپس با اورژانس تماس بگیرید یا به اولین مرکز اورژانس مراجعه نمائید.
درمان آلرژی به لاتکس
مهم ترین اقدام برای درمان آلرژی به لاتکس دوری از ماده آلرژی زا می باشد. اگر هنگام استفاده از دستکش، کاندوم و هر وسیله ای که از لاتکس ساخته شده است دچار علائم شدید باید سریعا آن وسایل را از خود دور کرده و از استفاده از آن ها خودداری نمایید. در صورتی که علائم شما همچنان ادامه پیدا کرده باید به حتما برای درمان به متخصص آلرژی مراجعه نمایید. پزشک بر اساس شرایط بیمار داروهایی مانند آنتی هیستامین و کورتواستروئیدها را تجویز می نماید. در صورت بروز آنافیلاکسی یا واکنش های شدید آلرژیک ممکن است نیاز به تزریق اپی نفرین باشد.
منبع:
0 Comments