نشانی مطب

تهران،خیابان شریعتی،نرسیده به پل صدر،کوچه کسری،پلاک ۱۶۰۷/۱،واحد 1

شماره تماس

22008100 (021)

دکتر شهرام سیدی » آلرژی » آلرژی بینی چه علت و علائمی دارد؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

آلرژی بینی چه علت و علائمی دارد؟

آلرژی بینی از جمله بیماری هایی است که کیفیت زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد و سبب تحمیل هزینه های زیادی برای بیماران می گردد. در طول سال، حدود میلیون ها ساعت کاری در اثر ابتلا به این بیماری از دست می رود و یا کودکان و نوجوانان در طول سال تقریبا میلیون ها روز از مدرسه خود را به دلیل عوارض ناشی از آلرژی یا سینوزیت از دست می دهند. چنانچه آلرژی بینی خوب درمان نشود، به آسم منجر خواهد شد و حداقل 40 درصد افرادی که دچار آلرژی بینی هستند هم زمان دچار بیماری های ریوی از جمله آسم نیز می باشند. در این مقاله قصد داریم به توضیحاتی در مورد علت،علائم و درمان آلرژی بینی و درمان آسم بپردازیم. چنانچه به این عارضه مبتلا شده اید یا اینکه می خواهید در این زمینه بیشتر بدانید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

آلرژی بینی چیست؟

آلرژی های بینی، در نتیجه برخورد ذرات آلرژی زا با سلول های دیواره بینی بروز می کنند. چنانچه فردی به آلرژی بینی مبتلا شده باشد، احتمالا علائمی مانند انسداد بینی و عطسه را تجربه خواهد کرد که او را برای مدت طولانی درگیر می کند، ولی خوشبختانه این نوع از آلرژی قابل درمان است. آلرژی بینی، زمانی ایجاد می شود که یک سری عوامل خارجی بر روی مخاط پوشاننده داخل بینی حساسیت ایجاد کنند و باعث علائم مختلفی مانند آبریزش بینی، عطسه و یا حتی خارش بینی شود. آلرژی فصلی انواع مختلفی دارد که عمده آن ها آلرژی بینی می باشد. وظیفه دستگاه ایمنی بدن انسان، دفاع از بدن و شناسایی عوامل خارجی بر بدن می باشد که در برابر عوامل خارجی واکنش نشان می دهد. این واکنش و دفاع، با ترشح ماده ای به نام ایمونوگلوبولین انجام می شود و زمانی که شخص در معرض عوامل خارجی یا همان آلرژن ها قرار بگیرد، ایمونوگلوبولین ها عملیات دفاعی خود را انجام می دهند و از لنفوسیت ها رها می شوند، و چنانچه فرد به صورت مجدد در معرض همان عوامل خارجی قرار بگیرد، این بار ایمونوگلوبولین ها به غشا سلولی می چسبند که پس از اتصال سلول آزاد می شود که به آن مواد هیستامین گفته می شود. این هیستامین ها روی مخاط بینی تاثیر می گذارند و سبب ایجاد علائم می شوند.

آلرژی بینی چه علائمی دارد؟

  • آبریزش بینی
  • گرفتگی بینی
  • خارش بینی
  • سختی تنفس
  • قرمز شدن چشم
  • خشک شدن بینی
  • فشار سینوس ها
  • عطسه های پی در پی
  • خارش و آبریزش چشم ها
  • سرفه های خشک همراه با خارش گلو
  • ترشحات بینی به صورت مایع سفید و آبکی
علائم-آلرژی-بینی

ذرات آلرژی زا، علت ایجاد آلرژی بینی !!

هنگام وارد شدن ذرات آلرژی زا به بینی و برخورد با دیواره آن، آلرژی بینی ایجاد می شود. ذرات آلرژی زا عبارتند از گرده گیاهان، گردو غبار، پشم حیوانات، کپک ها و هاگ کپک ها. این ذرات با آنتی بادی های موجود در سلول های بینی موسوم به IGE، واکنش نشان می دهد. این امر باعث آزاد شدن هیستامین می شود. هیستامین سبب عطسه، گرفتگی بینی و آبریزش بینی می شود. سلول های بینی، مواد دیگری نیز ترشح می کنند که این مواد باعث نفوذ گروهی از سلول های موسوم به ائوزینوفیل به دیواره بینی می شود. این سلولها طی یک دوره 6 تا 24 ساعته وارد دیواره بینی می شوند. این سلول ها، موادی آزاد می کنند که می توانند چندین ساعت بعد از بروز علائم اولیه به این علائم بیافزایند.

آلرژی بینی چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص آلرژی بینی، اغلب با یک آزمایش سابقه بیماری و یا آزمایش جسمی صورت می گیرد. برای افرادی که با علائم پیش رو مانند خشکی بینی نیز مواجه هستند، آزمایش های دیگری نیز تجویز می شود. آزمایشات آلرژی یا تست آلرژی معمولا برای تشخیص فاکتورهای ویژه که باعث بروز علائم به طور منحصر در افراد می شود، صورت می گیرد. در خصوص تاثیرات بلند مدت این حالت باید خاطر نشان کرد که این تاثیرات معمولا در اشخاصی بروز می کند که در دوره های طولانی و پی در پی از بیماری آلرزی رنج می برند. افرادی که به آلرژی های مزمن مبتلا هستند، مانند افراد حساس به گرد و غبار، نیز بیشتر در معرض علائم مزمن و بلند مدت این بیماری قرار دارند.

تشخیص آلرژی بینی

2 راهکار ساده برای پیشگیری از آلرژی بینی

همانطور که در بالا ذکر شد، عامل اصلی بروز آلرژی های بینی واکنش میان سلول های دیواره بینی و ذرات آلرژی زا می باشد. برای پیشگیری از بروز این حالت، باید توجه داشت که بسیاری از ذرات آلرژی، در هوا موجود هستند، بنابراین شاید برای بعضی از افراد پیشگیری امری دشوار باشد. اما چنانچه عامل آلرژی به گربه و سایر حیوانات رخ دهد، خارج کردن این حیوانات از منزل در امر پیشگیری بسیار با اهمیت می باشد. همچنین اشخاصی که از گرد و غبار موجود در فضا دچار علائم آلرژی می شوند، می توانند در آپارتمان هایی با سقف، کف و دیواره های چوبی زندگی کنند.

بهترین زمان مراجعه به پزشک برای درمان آلرژی بینی

با اینکه آلرژی بینی یک بیماری خطرناک نیست، اما تا حد قابل توجهی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. پس توصیه می شود با شروع علائم، هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید و به بهترین متخصص آلرژی در تهران مراجعه نمایید و از مصرف خودسرانه داروها خودداری نمایید، زیرا این کار سبب بروز مشکلات جبران ناپذیری برای شما می شود.

4 پیشنهاد موثر برای درمان آلرژی بینی

درمان آلرژی بینی
  1. برای درمان آلرژی بینی، ابتدا باید عواملی که سبب آلرژی می شوند، رفع شود. افراد مبتلا به آلرژی بینی شدید، باید از مجاورت با دود دخانیات خودداری نمایند.
  2. همچنین دوری از برخی آلاینده ها در کاهش علائم بسیار موثر خواهد بود. برای مثال برخی آلاینده ها در برخی روزها از حد معمول بالاتر می باشند و در این روزها لازم است که از منزل بیرون نروید.
  3. برخی آنتی هیستامین ها و ضد انسدادها یا محلول های شست و شوی بینی می تواند به بهبود آبریزش بینی و انسداد بینی کمک نماید. از اسپری های ضد انسداد بینی نباید بیشتر از سه روز استفاده کرد. حتما بایستی دستورالعمل های لازم قبل از استفاده از دارو و یا اسپری خوانده شود. مصرف آنتی هیستامین ها، از جمله دیفن هیدرامین یا کلورفنیرامین تحت نظر متخصص آلرژی می تواند علائم بیماری را متوقف نماید.
  4. همچنین استفاده از افشانه های استروئیدی مانند کرومولین به توقف آزاد شدن مواد سلول های بینی به داخل مجرای بینی کمک می نماید. این افشانه های مانع از ترشح سلول های بینی می شود و در نتیجه بروز علائم اولیه می شوند.

 چه افرادی بیشتر به آلرژی بینی مبتلا می شوند؟

بر اساس تحقیقات صورت گرفته، نشان داده شده که آلرژی بینی بیشتر در مردان و در سنین جوانی بروز پیدا کرده است. چنانچه خانمی به آلرژی بینی مبتلا شود، ممکن است نشانه های بیماری در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی او وجود داشته باشد و حتی طبق آمارهای بررسی شده، نشان داده شده که آلرژی امکان دارد ژنتیکی باشد.

سخن پایانی:

آلرژی بینی یکی از مواردی است که در همه فصول سال و اتفاقا در زمان تعویض فصل بسیار شایع است. بهترین راه برای مواجهه با اینجور موارد مراجعه به پزشک متخصص آلرژی است تا با راه های تشخیصی و تست آلرژی سریعا مشکل را تشخیص داده و علت آلرژی را پیدا کنند. بدین ترتیب قبل از هرگونه خوددرمانی میتوانید روند درمان را آغاز کرده و به حفظ سلامت جسم و جانتان کمک کنید.

دکتر شهرام سیدی

دکتر شهرام سیدی

متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی

دکتر سیدی دکترای پزشکی خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای تخصصی ایمونولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اخذ نمودند. ایشان عضو مرکز تحقیقات RCGLD دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استادیار و هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه،هیات علمی گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران، موسس و بنیان گذار اولین کلینیک آلرژی در استان آذربایجان غربی ارومیه، موسس کلینیک آلرژی بیمارستان فرهنگیان شهید باهنر نیاوران و محقق و عضو مرکز تحقیقات NRITLD بیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی
2 Comments
  1. مهدیه

    سلام وقتتون بخیر
    من وقتی بیشتر میخندم یا تند تند راه میرم نفسم میگیره و همش احساس سرفه میکنم. آلرژی بینی دارم و آبریزش بینی صبحگاهی و عطسه و خارش گلو و گوش هم دارم.
    غذا بیشتر میخورم احساس تنگی نفس میکنم کل علائم بخاطر آلرژی میشه یا ریه هام مشکل داره ؟؟؟

    Reply
    • دکتر شهرام سیدی

      باسلام. طبیعی است که تنها بر اساس موارد ذکر شده، نمی توان تشخیص صحیحی مطرح کرد؛ و گرفتن شرح حال کامل و نیز معاینه و در صورت لزوم انجام اسپیرومتری، جهت تشخیص لازم است.
      اما بنظر می رسد مشکل عمدتا ناشی از آلرژی بوده و با تعیین آلرژن درمان مشخص خواهد شد

      Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *