آلرژی به ماهی، یک واکنش آلرژیک به ماهی های باله دار مانند ماهی تن، سالمون و … است. اگر به ماهی آلرژی دارید و ماهی باله دار می خورید، پروتئین های موجود در ماهی سیستم ایمنی بدن شما را تحریک می کند تا هیستامین ترشح کند، یک ماده شیمیایی که باعث علائم واکنش آلرژیک می شود. آلرژی به ماهی یک آلرژی غذایی بسیار رایج است. بسیاری از مردم ابتدا در بزرگسالی آلرژی به ماهی را تجربه می کنند، اگرچه کودکان نیز ممکن است به ماهی آلرژی داشته باشند. آلرژی ماهی به ماهی باله دار با آلرژی به صدف صدف دار که حساسیت به صدف هایی مانند خرچنگ، میگو و خرچنگ است یکسان نیست.
در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی مفید درباره آلرژی به ماهی در اختیار شما قرار دهیم. با ما در ادامه همراه باشید تا در این زمینه بیشتر بدانید…
علائم آلرژی به ماهی
واکنش آلرژیک به ماهی می تواند خفیف یا شدید باشد. شایع ترین علائم آلرژی به ماهی تهوع، استفراغ و کهیر است. کهیر برآمدگی های ملتهب و برجسته روی پوست است. گاهی اوقات پرسنل پزشکی کهیر را به عنوان بثورات آلرژیک ماهی می دانند. ممکن است علائم خاصی در یک نوع ماهی و مجموعه ای از علائم متفاوت با ماهی دیگر وجود داشته باشد.
علائم شایع آلرژی ماهی عبارتند از:
- استفراغ
- حالت تهوع
- کندوها
- دل درد
- اسهال
- تورم
- خارش چشم
- چشمان خیس
- چشم های متورم
- سبکی سر
- سرفه کردن
شوک آنافیلاکسی یک واکنش جدی آلرژی ماهی است که نیاز به مراقبت های پزشکی فوری دارد. این علامت معمولا بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض ماهی بروز می کند. خس خس سینه، مشکل در بلع، گرفتگی صدا، گرفتگی گلو، مشکل در تنفس و غش کردن، همگی از نشانه های شوک آنافیلاکتیک هستند. شوک آنافیلاکتیک می تواند کشنده باشد.
عدم تحمل ماهی مشابه آلرژی ماهی نیست. برخلاف آلرژی به ماهی، عدم تحمل ماهی معمولاً موقتی است، تهدیدی برای زندگی نیست و علائم آن تنها زمانی رخ می دهد که این ماده غذایی را می خورید. قرار گرفتن در معرض ماهی معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. علائم عدم تحمل ماهی معمولاً به جای آنی، تدریجی است و ممکن است اصلاً رخ ندهد مگر اینکه ماهی زیادی بخورید.
علل آلرژی به ماهی
آلرژی به ماهی ناشی از واکنش اشتباه سیستم ایمنی بدن شما به برخی پروتئین های موجود در ماهی به عنوان مواد مضر یا تهدید است. سپس سیستم ایمنی بدن شما هیستامین ترشح می کند، یک ماده شیمیایی که باعث ایجاد علائم می شود.
واکنش های آلرژیک در انواع ماهی های زیر رخ داده است:
- ماهی تن
- ماهی سالمون
- هوور
- اسنپر
- سوف
- اره ماهی
- هامور
- تیلاپیا
- هادوک
- پولاک
- هاگ
- ماهی قزل آلا
- شاه ماهی
- اردک ماهی
- اسکرود
- ماهی سفید
- گربه ماهی
- کاد
آلرژی به ماهی و آلرژی به صدف و سایر غذاهای دریایی، در حالی که از نظر نام مشابه هستند، ارتباطی با هم ندارند. به دلیل انواع مختلف ماهی و آلرژی به آن ها، این بیماری به نام های متعدد دیگری نیز خوانده شده است.
همچنین باید از مصرف از محصولات ماهی مانند روغن ماهی، چوب ماهی و ژلاتین ماهی که از پوست و استخوان ماهی ساخته شده است خودداری کنید. ماهی همچنین می تواند در مواد غذایی غیرمنتظره مانند سس باربیکیو، سالاد سزار و سس سالاد سزار، صدف مصنوعی یا کاپوناتا ظاهر شود. کاپوناتا یک خوراکی بادمجان سیسیلی است. برخی از غذاهای خاص با افزایش خطر تماس متقابل با ماهی همراه هستند. این غذاها شامل غذاهای آفریقایی، تایلندی، چینی، ویتنامی و اندونزیایی است
تشخیص آلرژی به ماهی
برای تشخیص آلرژی به ماهی، باید به بهترین متخصص آلرژی مراجعه کنید. پزشک معاینه فیزیکی معمولی انجام میدهد، سابقه خانوادگی و پزشکی شما را بررسی میکند و آزمایشهای اضافی را برای تأیید تشخیص احتمالی توصیه میکند. در طول این آزمایشها، پزشک به دنبال ایمونوگلوبولین E میگردد، که آنتیبادی است که به برخی آلرژنها متصل میشود و سیستم ایمنی را تحریک میکند تا هیستامین آزاد کند. هیستامین باعث علائم واکنش آلرژیک می شود.
تست های حساسیت به ماهی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تست خراش پوستی: پس از خارش ناحیه کوچکی از پوست، پزشک آن ناحیه را در معرض نمونه ای از ماهی قرار می دهد. اگر آن ناحیه از پوست شما با جوش یا برجستگی های قرمز ملتهب شود، ممکن است به ماهی حساسیت داشته باشید. این تست با عنوان تست پریک شناخته می شود.
- آزمایش خون: پزشکان نحوه واکنش سیستم ایمنی بدن شما به پروتئین ماهی را ارزیابی خواهند کرد. آنها مقدار آنتی بادی های ایمونوگلوبولین E (IgE) را در خون شما اندازه گیری می کنند که می تواند نشان دهنده آلرژی احتمالی ماهی باشد.
- چالش خوراکی: اگر آزمایشهای دیگر به طور قطع تشخیص آلرژی به ماهی را تأیید نکرد، پزشک ممکن است مواد غذایی حاوی ماهی را در اختیار شما قرار دهد تا ببیند آیا واکنش آلرژیک دارید یا خیر.
- ردیابی غذا و رژیم حذف: ممکن است پزشک از شما بخواهد غذایی که هر روز می خورید را ردیابی کنید، غذاها را حذف کنید و علائم خود را یادداشت کنید. دفتر خاطرات شما ممکن است شامل زمان روز، نوع ماهی یا محصول ماهی، نوع علائم، شدت علائم و موارد دیگر باشد.
مدیریت و درمان آلرژی به ماهی
بهترین راه برای جلوگیری از آلرژی به ماهی پرهیز از غذاها و مواد غذایی حاوی ماهی است. در حالی که درمان قطعی برای این مشکل وجود ندارد، اما چندین روش درمانی وجود دارد که می تواند به شما در مدیریت بیماری کمک کند.
گزینه های رایج پیشگیری و مدیریت عبارتند از:
- برچسب های مواد غذایی را بخوانید تا به طور تصادفی خود را در معرض ماهی یا غذاهایی قرار نگیرید که از ماهی به عنوان ماده تشکیل دهنده آن استفاده می شود.
- به پیش خدمت رستوران، سرآشپزها، دوستان، خانواده و هر کس دیگری که ممکن است برای شما غذا درست کند در مورد حساسیت به ماهی خود اطلاع دهید.
- از رستوران های غذاهای دریایی و بازارهای ماهی که ممکن است ناخواسته در معرض ماهی قرار بگیرید، خودداری کنید.
- هرگز غذا را بدون اطلاع از مواد تشکیل دهنده یا آلودگی متقابل احتمالی با ماهی مصرف نکنید.
- همیشه یک تزریق کننده خودکار اپی نفرین اورژانسی برای مقابله با واکنش های آلرژیک شدید مانند شوک آنافیلاکتیک همراه داشته باشید.
- واکنش های آلرژیک به ماهی گاهی می تواند فوری، شدید و تهدید کننده زندگی باشد. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان هر یک از علائم آلرژی به ماهی را تجربه کردید، دکتر شهرام سیدی متخصص آلرژی می تواند به شما کمک کند.
0 Comments