نشانی مطب

تهران،خیابان شریعتی،نرسیده به پل صدر،کوچه کسری،پلاک ۱۶۰۷/۱،واحد 1

شماره تماس

22008100 (021)

دکتر شهرام سیدی » بیماری های تنفسی » اصول تشخیص و درمان خروسک
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

اصول تشخیص و درمان خروسک

خروسک که گاها آن را کروپ نیز می نامند، التهابی است که حلق، نای و برونش های اصلی را درگیر می کند. از آن جا که مجاری تنفسی بچه ها در مقایسه با بزرگسالان تنگ تر است، از همین رو احتمال ابتلا به انسداد مجاری هوایی آن ها به دلیل تورم و التهاب بیشتر می باشد. این بیماری که غالبا در فصل پاییز و زمستان ظهور می یابد، در اکثر موارد خفیف بوده و مشکل خاصی را ایجاد نمی کند.

شاید این سوال ذهنتان را به خود مشغول کرده باشد که چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به خروسک قرار دارند؟

جالب و در عین حال لازم است بدانید که احتمال بروز خروسک در میان کودکان بیش از سایرین می باشد. این بیماری به ویژه کودکان یک تا سه ساله را تهدید می کند. در امان بودن کودکان دارای سن بیشتر به دلیل وسیع و مقاوم شدن مجرای تنفسی می باشد. همین موضوع سبب می شود که احتمال ابتلا به خروسک در سن شش سالگی به بعد بسیار کم گردد.

شاید برایتان جالب باشد بدانید که برخی کودکان چندین بار در سنین متفاوت به خروسک مبتلا می گردند. بنابراین نمی توان زمان و یا تعداد دفعات ابتلای مشخصی برای این بیماری در نظر گرفت.

انواع خروسک

خروسک را در دو نوع ویروسی و اسپاسمی دسته بندی می کنند. در نوع ویروسی، بیماری مذکور به وسیله هر ویروسی که توانایی آلوده کردن حنجره و نای را داشته باشد، قابل بروز است. اما نوع اسپاسمی این بیماری به طور ناگهانی ظاهر شده و اغلب در اواسط شب رخ می دهد.

بیماری خروسک در کودکان

بیشتر بدانید : خس خس سینه

علائم ابتلا به خروسک

از جمله مهم ترین علائم بیماری خروسک که به علت تنگ شدن مجاری هوایی رخ می دهد، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • در صورت ابتلا به بیماری خروسک مجاری هوایی فوقانی در فرد دچار التهاب و تورم شده و وی با علائمی نظیر سرفه های خشک و خشن و پارس مانند مواجه می شود.
  • افراد مبتلا به این بیماری در ابتدا با علائم سرما خوردگی نظیر گرفتگی، آبریزش بینی، تب و… رو به رو می شوند.  در صورت پیشرفت تورم و التهاب مجاری هوایی فوقانی تنفس فرد با مشکل مواجه شده و این موضوع او را به دردسر می اندازد. این حالت را تحت عنوان کروپ شدید نیز نامگذاری می کنند.
  • صدای تنفس افرادی که به بیماری خروسک مبتلا می شوند، بسیار بلند و خرخر مانند می باشد. فرد در چنین حالتی تند تند نفس کشیده و همین موضوع موجب درون رفتگی شدید پوست شکم و بین دنده های وی می شود. بیمار در چنین حالتی تمام تلاش خود را برای کسب هوا و تنفس به کار گرفته و این امری بسیار زجرآور است. گفتنی است که گاهی اطراف دهان فرد به دلیل کمبود اکسیژن شدید کبود شده و دچار رنگ پریدگی می گردد.

شاید برایتان جالب باشد بدانید که علائم خروسک به ویژه در زمان شب و هنگام گریه کودک شدت گرفته و وی را آزار می دهد. ضمن آسیب رسانی علائم خروسک به مجاری هوایی فوقانی، این موارد می توانند زمینه ساز التهاب مجاری تنفسی تحتانی و بافت ریه گردند.

خروسک یک بیماری مسری است

خروسک نیز همچون سایر عفونت های ویروسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. در صورت تماس نزدیک با افراد مبتلا به این بیماری احتمال ابتلای شما بسیار زیاد است. لازم به ذکر است که این بیماری غالبا در زمان شیوع بیماری ها یا اپیدمی ها در فصول سرد سال رخ می دهد.

جالب است بدانید همین عفونت ویروسی که موجب علائم تنفسی در کودکان می گردد، تاثیر چندانی بر بزرگسالان نداشته و نهایتا با ایجاد گلو درد و سرفه همراه است. البته در موارد بسیار نادری نوجوانان و بزرگسالان نیز به این بیماری مبتلا می شوند.

عوامل بروز خروسک

جالب و در عین حال لازم است بدانید که بیماری خروسک اغلب پس از گذشت چند روزی از شروع سرماخوردگی در فرد ظاهر می گردد. بروز این بیماری به دلیل شیوع ویروس های مشابه اتفاق می افتد. حال شاید از خودتان بپرسید که بیماری مذکور به چه علت بروز می یابد؟

لازم است بدانید که این بیماری اغلب به دلیل آلودگی ویروسی مجرای هوای فوقانی اتفاق افتاده و بدین ترتیب موجب التهاب در گلو، مشکلات تنفسی، سرفه، گرفتگی صدا و صدای خس خس در سینه فرد می شود. بدون شک بزرگ شدن کودک زمینه قوی شدن مجاری هوایی و ریه های او را فراهم ساخته و همین موضوع احتمال ابتلای وی به خروسک را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.

پیشگیری از بیماری خروسک

اگر می خواهید کودک خود را تا حد زیادی در برابر ابتلا به خروسک ایمن کنید، با تزریق سالانه واکسن آنفولانزا این کار را انجام دهید. تزریق واکسن دیفتری نیز در این زمینه بسیار موثر خواهد بود.

روش های درمان خروسک

  • آرام کردن کودک

بدون شک ابتلا به این بیماری زمینه اضطراب و استرس فرد را فراهم می سازد. گریه کردن باعث حاد شدن شرایط کودک می شود. بنابراین سعی کنید کودک را آرام کرده و به وی اطمینان خاطر دهید که به زودی خوب می شود. در صورت دشواری تنفس، کودک را روی پای خود نشانده و یا او را در وضعیتی راحت قرار دهید.

  • تلاش برای کاهش تب

کودک مبتلا به بیماری خروسک که از تب بالا نیز رنج می برد، تند تند نفس می کشد. این شرایط موجب تشدید پریشانی وی شده و او را آزار می دهد. بنابراین سعی کنید با اقدامات گوناگون گامی موثر در راستای کاهش دمای بدن کودک خود بردارید.

کاهش تب در کودکانی که خروسک گرفته اند
  • نوشیدن مایعات سرد

افراد مبتلا به این بیماری غالبا از نوشیدن مایعات سرد لذت می برند. اگر کودک شما هم به آن دسته از افرادی تعلق دارد که که از نوشیدن مایعات سرد احساس خوشایندی می کند، حتما این کار را برای وی انجام دهید.

  • خنک کردن هوا

به عقیده عده ای از افراد قرار دادن بیمار مبتلا به خروسک در هوای خنک و قدم زدن وی در چنین هوایی می تواند در تسریع روند بهبودی او موثر باشد. بخور نیز در این مورد بسیار مفید گزارش شده است.

  • مراجعه به پزشک

در صورتی که با توسل به روش های فوق الذکر موفق به بهبود اوضاع کودک خود نشدید، حتما به پزشک مراجعه نمایید. مراجعه به پزشک به ویژه هنگام مواجهه با بدتر شدن وضعیت تنفسی کودک، بی طاقتی و بی قراری وی، رنگ پریدگی و پایین نیامدن تب بسیار حائز اهمیت و ضروری است.

بیشتر بخوانید : برونشیت

دکتر شهرام سیدی

دکتر شهرام سیدی

متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی

دکتر سیدی دکترای پزشکی خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای تخصصی ایمونولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اخذ نمودند. ایشان عضو مرکز تحقیقات RCGLD دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استادیار و هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه،هیات علمی گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران، موسس و بنیان گذار اولین کلینیک آلرژی در استان آذربایجان غربی ارومیه، موسس کلینیک آلرژی بیمارستان فرهنگیان شهید باهنر نیاوران و محقق و عضو مرکز تحقیقات NRITLD بیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی
0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *