نشانی مطب

تهران،خیابان شریعتی،نرسیده به پل صدر،کوچه کسری،پلاک ۱۶۰۷/۱،واحد 1

شماره تماس

22008100 (021)

دکتر شهرام سیدی » آلرژی » همه چیز درباره آلرژی به گرده گل و گیاه
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

همه چیز درباره آلرژی به گرده گل و گیاه

گرده یا pollen، به پودری بسیار ریز گفته می‌شود که توسط درختان، گل‌ها، علف‌های هرز و… برای بارور کردن سایر گیاهان از همان گونه تولید می‌شود. این گرده ها یکی از شایع ترین علل آلرژی در جهان شناخته می شوند. در افرادی که مبتلا به آلرژی به گرده هستند، سیستم ایمنی بدن، به اشتباه گرده های بی ضرر را به عنوان یک مزاحم خطرناک شناسایی می کند. به همین خاطر واکنش هایی مثل عطسه و سرفه در فرد پدیدار می شود. ما در این مقاله قصد داریم راجع به مسائل مختلف مرتبط با آلرژی به گرده گل و گیاه صحبت کنیم. برای شروع اجازه دهید ببینیم انواع حساسیت های به گرده گل و گیاه به چه صورت هستند. در ادامه با ما همراه باشید تا در این زمینه اطلاعات جامعی کسب کنید…

انواع آلرژی به گرده گل و گیاه

به طور کلی صدها گونه‌ی گیاهی وجود دارند که با آزاد کردن گرده هایشان در هوا، باعث واکنش های آلرژیک در بعضی افراد می شوند. از اصلی ترین مقصران این اتفاق می توان موارد زیر را نام برد.

  • درختان توس

گرده‌ی درخت توس یکی از شایع ترین آلرژن (موادی که باعث تحریک پاسخ ایمنی بدن می شوند) های موجود در هوا در فصل بهار شناخته می شود. وقتی درختان توس شکوفه می دهند، دانه های ریزی به نام گرده را آزاد می کنند که توسط باد پراکنده خواهند شد. یک درخت توس به تنهایی می تواند 5.5 میلیون دانه‌ی گرده تولید کند.

  • درختان بلوط

درختان بلوط نیز مانند درختان توس، گرده های حساسیت زایی را در فصل بهار تولید و آزاد می کنند. گرده های این درخت به علت وزن بسیار کم، برای مدت طولانی تری در هوا باقی خواهد ماند. این موضوع می تواند باعث واکنش های آلرژیک شدیدی در برخی از افراد مبتلا به آلرژی به گرده گل و گیاه شود.

  • چمن

بله درست شنیدید! چمن، یکی از محرک های اولیه‌ی حساسیت به گرده، در طول ماه های بهار و تابستان است. به طور کلی انواع مختلفی چمن در طبیعت وجود دارد که فقط تعداد کمی از آنها، مانند چمن های چاودار چند ساله، علف برمودا و بلوگرس، قادر به ایجاد واکنش حساسیت و آلرژی هستند.

چمن، یکی از محرک های اولیه‌ی آلرژی به گرده گل و گیاه، در طول ماه های بهار و تابستان است.

  • گیاهان ابروسیا

گیاهان ابروسیا علفهای هرزی می باشند که بیشترین احتمال ایجاد آلرژی در افراد را دارند. یک بوته از این گیاه می تواند نزدیک به 1 میلیارد دانه‌ی گرده تولید کند! گیاهان ابروسیا در ماه های اولیه‌ی پاییز بیشترین فعالیت را دارند. ولی با این حال، بسته به مکان رویش، ابروسیا ممکن است از اوایل ماه شهریور شروع به پخش گرده خود کند و این کار را تا آخر ماه آذر ادامه دهد.

آلرژی-به-گرده-گل-و-گیاه

علائم آلرژی به گرده گل و گیاه

به طور کلی علائم آلرژی به گرده گل و گیاه عبارتند از:

  • گرفتگی بینی
  • فشار های سینوسی، که ممکن است باعث بروز درد صورت شود.
  • آبریزش بینی
  • چشم خارش دار و اشک آمدن از چشم.
  • گلو درد
  • سرفه
  • پوست زیر چشم متورم و مایل به آبی
  • کاهش حس چشایی یا بویایی
  • افزایش واکنش های آسمی

در صورتی که هر گونه از علائم ذکر شده را دارید، برای تشخیص و بررسی بیشتر به بهترین متخصص آلرژی مراجعه نمایید.

علل آلرژی به گرده گل و گیاه

همانطور که در مقدمه نیز گفته شد، آلرژی به گرده گل و گیاه زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه گرده ها را به عنوان یک ماده‌ی خطرناک برای بدن شناسایی کند. در این زمان بدن ماده ای به نام هیستامین تولید می کند. این ماده واکنش های دفاعی مثل سرفه، عطسه، تورم و … را به همراه دارد. این واکنش های دفاعی باعث می شوند ماده‌ی آلرژن در نظر گرفته شده از بدن خارج شود. به طور کلی دلیل اصلی این اتفاق مشخص نیست، اما کارشناسان معتقدند که ممکن است ژنتیک در این امر نقش مهمی داشته باشد.

تشخیص حساسیت

یک پزشک معمولی، به راحتی می تواند آلرژی به گرده گل و گیاه را در شما تشخیص دهد. با این حال توجه کنید ممکن است برای تایید حساسیت در بدن شما به یک متخصص آلرژی برای انجام تست آلرژی ارجاع شوید.

تست آلرژی

متخصص آلرژی به فردی گفته می شود که در تشخیص و درمان انواع حساسیت ها تخصص دارد. آزمایشاتی که او برای تشخیص آلرژی انجام می دهد شامل مراحل زیر است. از طریق تست های مختلف از جمله تست پریک، آزمایش خون و … می توان آلرژی را تشخیص داد.

در ابتدا از شما در مورد سابقه‌ی پزشکی و علائم‌تان سوال خواهد شد. به طور مثال از شما سوالاتی مثل زمان شروع آلرژی، مدت زمان ادامه‌ی آن و یا اینکه آیا همیشه وجود دارند یا در زمان های خاصی از سال بهتر یا بدتر می شوند، پرسیده خواهد شد.

در ادامه از شما یک تست پوستی برای تعیین آلرژنی که باعث بروز علائم حساسیت می شود گرفته خواهد شد. در طول این تست، آنها نواحی مختلفی از پوست شما را سوراخ کرده و مقدار کمی از انواع مختلف آلرژن های احتمالی را وارد بدنتان می کنند. به هر ماده ای که حساسیت داشته باشید، در عرض 15 تا 20 دقیقه در محل ورود، دچار قرمزی، تورم و خارش خواهید شد. همچنین امکان دارد که ناحیه ای برآمده و گرد ببینید که شبیه کهیر خواهد بود.

آزمایش و تست های آلرژی را می توان از طریق آزمایش خون نیز انجام داد.

درمان آلرژی به گل و گیاه

اگر که شما با وجود انجام اقدامات پیشگیرانه همچنان علائم حساسیت را تجربه می‌کنید، درمان‌هایی وجود دارند که ممکن است کمک کننده باشند. از جمله روش های درمان آلرژی به گرده گل و گیاه عبارتند از:

درمان به وسیله‌ی داروها

چندین داروی بدون نسخه در دسترس هستند، که شما می توانید برای درمان علائم آلرژی از آن ها استفاده کنید.

  • آنتی هیستامین ها. مانند ستیریزین (زیرتک) یا دیفن هیدرامین (بنادریل)
  • داروهای ضد احتقان. مانند سودوافدرین یا oxymetazoline (Afrin)
  • داروهای ترکیبی آنتی هیستامین و ضد احتقان ها. مانند لوراتادین و فکسوفنادین

درمان به وسیله‌ی واکسن های آلرژی

اگر دارو برای کاهش علائم آلرژی به گرده گل و گیاه کافی نباشند، ممکن است واکسن های آلرژی توصیه شوند.

استفاده از واکسن های آلرژی نوعی ایمونوتراپی شناخته می شوند. در این درمان به شما یک سری آلرژن، تزریق می شود. این آلرژن های تزریقی پاسخ سیستم ایمنی بدن شما را اصلاح و به کاهش شدت واکنش های آلرژیک کمک می کند. توجه کنید مقدار تزریق آلرژن ها به بدن شما به تدریج در طول زمان افزایش خواهند یافت.

درمان های خانگی

درمان های خانگی ای که ممکن است در تسکین علائم آلرژی به گرده گل و گیاه کمک کننده باشند عبارت اند از:

  • استفاده از یک بطری فشرده و یا گلدان نتی برای شستشوی گرده از بینی.
  • استفاده از دارو های گیاهی، مانند باتربور یا اسپیرولینا.
  • درآوردن و شستن لباسی که در بیرون پوشیده می شود.
  • استفاده از تهویه‌ی مطبوع در خودروها و منازل.
دکتر شهرام سیدی

دکتر شهرام سیدی

متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی

دکتر سیدی دکترای پزشکی خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای تخصصی ایمونولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اخذ نمودند. ایشان عضو مرکز تحقیقات RCGLD دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استادیار و هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه،هیات علمی گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران، موسس و بنیان گذار اولین کلینیک آلرژی در استان آذربایجان غربی ارومیه، موسس کلینیک آلرژی بیمارستان فرهنگیان شهید باهنر نیاوران و محقق و عضو مرکز تحقیقات NRITLD بیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
آلرژی به گلوتن چیست و درمان

آلرژی به گلوتن چیست و درمان

آلرژی به گلوتن یک وضعیت حساسیتی است که در پاسخ به مصرف گلوتن، یک پروتئین موجود در گندم، جو، و جیره، بروز می‌کند. افراد...

انواع آلرژی یا حساسیت

انواع آلرژی یا حساسیت

آلرژی ها و حساسیت ها مسائل رایج سلامتی هستند که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهند. آنها زمانی رخ می...

پرسش و پاسخ تکمیلی
0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *