نشانی مطب

تهران،خیابان شریعتی،نرسیده به پل صدر،کوچه کسری،پلاک ۱۶۰۷/۱،واحد 1

شماره تماس

22008100 (021)

دکتر شهرام سیدی » حساسیت پوستی » نکات مهمی که باید درباره اگزما در کودکان بدانید
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

نکات مهمی که باید درباره اگزما در کودکان بدانید

اگزما در گودکان به گروهی از بیماری‌های غیرواگیر اشاره دارد که باعث می‌شود پوست خشک و ملتهب شود این عارضه که با احساس خارش غیرقابل تحملی همراه است، در کودکان نیز بسیار شایع است. یک پژوهش و بررسی در سال 2018 نشان می دهد که این بیماری شایع ترین بیماری پوستی دوران کودکی است، در حالی که سایر شواهد نشان می دهد که تقریباً یک چهارم کودکان در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد. البته توجه کنید که فقط کودک مبتلا به اگزما نیست که به دلیل شرایط خود می تواند از مشکلات سلامت روان رنج ببرد. داشتن فرزندی با این عارضه می تواند استرس زا و ناراحت کننده باشد و بر سلامت کل خانواده تأثیر بگذارد. در این مقاله به طور کامل به توضیحاتی درباره اگزما در کودکان می پردازیم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

اگزما در کودکان

به گفته انجمن ملی اگزما، علائمی که نشان می دهد کودک شما اگزما دارد شامل لکه های قرمز و خارش پوست در نوزادان با پوست روشن تر و نقاط قرمز یا تیره تر (هیپرپیگمانته) و پوست خارش دار در نوزادان با پوست تیره تر است. همان طور که نوزادان در کودکی رشد می کنند، محل بثورات اگزما در آنها ممکن است تغییر کند. اگزما در کودکان نوپا معمولاً در چین‌های پوست اتفاق می افتد: پشت زانو، داخل آرنج، روی گردن، دست ‌ها یا اطراف چشم ‌ها و گوش‌ ها.

اگزما همچنین می تواند تأثیر روانی بر روی کودکان داشته باشد. به گفته انجمن ملی اگزما، برخی از مشکلات روانی که کودکان مبتلا به اگزما معمولا تجربه می‌کنند شامل مشکلات خواب، تحریک ‌پذیری، کاهش سطح اعتماد به نفس، مشکل در تمرکز و اضطراب است. یک مطالعه پزشکی در مورد اختلالات خواب در کودکان مبتلا به اگزما همچنین نشان داد که «کودکان مبتلا به درماتیت آتوپیک اغلب دچار اختلال در خواب و مشکلات رفتاری در طول روز مرتبط با خواب ناکافی می ‌شوند.» به‌ ویژه، این مطالعه نشان داد که کودکان مبتلا به اگزما اغلب در به خواب رفتن با مشکل مواجه می‌شوند و مکرراً بیدار شدن در طول شب‌ را تجربه می ‌کنند.

اگزما-در-کودکان

اگزما در کودکان و خواب

کودکان مبتلا به اگزما اغلب دچار اختلال خواب هستند ، زیرا پوست ملتهب آن‌ها می‌ تواند در شب گرم ‌تر و بدتر شود. مطالعات پزشکی متعددی به این نتیجه رسیده اند که کودکان مبتلا به اگزما اختلالات خواب و خواب نامناسب را تجربه می کنند، از جمله این مطالعه در سال 2019 با عنوان ارتباط درماتیت آتوپیک با کیفیت خواب در کودکان نشان داد که به نظر می رسد درماتیت آتوپیک بر کیفیت خواب در دوران کودکی تأثیر منفی می گذارد، حتی در بین بیماران مبتلا به بیماری خفیف و غیرفعال. به نظر می رسد افزایش شدت بیماری و آسم با پیامدهای کیفیت خواب بدتر همراه باشد. کیفیت ضعیف خواب می تواند بر خلق و خو و تمرکز کودک در روز بعد، به ویژه در هنگام تشدید علائم، تأثیر بگذارد.

علائم اگزما در کودکان

کودکی که دچار اگزما شده است، معمولا خارش پوستی دارد و ناحیه درگیر پوسته پوسته و ملتهب می شود. در کودکانی که پوست روشن دارند این لکه ها قرمز رنگ به نظر می آید و در کودکان با پوست های تیره تر به رنگ قهوه ای و بنفش درمی آید و می تواند بر روی سطوح خارجی زانو و آرنج تأثیر بگذارد. همانطور که کودکان رشد می ‌کنند، بثورات معمولاً خشک‌ تر می ‌شوند، همچنین پوست خشک‌ تر و پوسته پوسته می‌شود و از قرمز به رنگ خاکستری یا قهوه ‌ای تبدیل می‌ شوند. در نواحی آسیب دیده، التهاب پوست کودک شما نیز می تواند ضخیم و حساس شود، به خصوص اگر به طور مرتب خراشیده شود. این علائم معمولاً با گذشت زمان بدتر می شوند سپس بهبود می یابند و مجددا به طور دوره ای تشدید می شوند. در صورت عدم درمان به موقع ممکن است التهاب بیشتر و پخش و وسیع تر شود. در اثر خارش معمولا خونریزی رخ می دهد و در صورت اضافه شدن باکتری به آن یعنی عفونی شدن اگزما، حالت چرکی پیدا می کند و دلمه می بندد.

درمان اگزما در کودکان

برای درمان اگزما در کودکان خود باید به بهترین متخصص آلرژی مراجعه کنید. در ابتدا اگزمای کودک مورد بررسی قرار می گیرد و علت ایجاد آن بررسی می شود. ممکن است پماد ها و کرم های استروئیدی توسط پزشک تجویز شود که باید طبق دستور مصرف شود. آنتی هیستامین ها می توانند به کاهش خارش بدن کمک کنند. در صورتی عفونی شدن ضایعات، ممکن است از آنتی بیوتیک های خوراکی استفاده شود.

کنترل اگزما در کودکان

یکی از بزرگترین مشکلات کنترل اگزما در دوران کودکی، میل شدید به خاراندن پوست خارش دار است که ممکن است خونریزی یا عفونی شود. این عفونت ‌ها می‌توانند خارش را تشدید کنند و در نتیجه باعث خاراندن بیشتر شوند. خاراندن در شب همچنین می تواند منجر به اختلال در خواب شود، کودکان را بدخلق و تحریک پذیر کند، همچنین ممکن است تمرکز و یادگیری برای آنها دشوار باشد. خاراندن مداوم نیز می تواند منجر به ضخیم شدن پوست شود. این پوست ضخیم انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌ دهد.

کلید کنترل جنبه های فیزیکی اگزما در درجه اول نگهداری صحیح و مناسب پوست بدن است بدین صورت که پوست بایستی مرطوب نگه داشته شود، این امر خطر عفونت را به حداقل می رساند و ثانیاً شناسایی و اجتناب از عوامل تشدید کننده مانند: مواد شوینده، حیوانات خانگی، آلرژی های غذایی، گرما و غیره. با کنترل کردن علائم فیزیکی، می توان علائم ثانویه مخرب مثل: اختلال خواب و اعتماد به نفس پایین را به حداقل رساند.

موارد کنترل اگزما

  • شناسایی محرک‌ های اگزمای کودک و یافتن راه‌ هایی برای جلوگیری یا به حداقل رساندن آن ‌ها.
  • استفاده از مرطوب کننده ها و نرم کننده ها به طور منظم نه فقط در هنگام شدت گرفتن اگزما.
  • تمیز نگه داشتن پوست، بدون آسیب به پوست برای جلوگیری از عفونت

چگونه از خاراندن کودکان جلوگیری کنیم؟

جدا از آسیب ناشی از خاراندن اگزمای خارش دار، خاراندن نیز می تواند به یک عادت تبدیل شود. برای به حداقل رساندن آسیب و جلوگیری از شکل گیری این عادت، باید به کودک خود راهکارهای موثری برای مقابله با خارش اگزما ارائه دهید. یادگیری نحوه خراشیدن یک مهارت مهم زندگی برای مبتلایان به اگزما است.

موثرترین راه برای جلوگیری از خاراندن اگزما توسط کودکان خردسال، به حداقل رساندن خارش با کنترل و نگهداری خوب پوست و اجتناب از محرک های شناخته شده است. خنک نگه داشتن اتاق ها، پوشاندن لباس های نخی گشاد به بچه های مبتلا به اگزما و پرهیز از استفاده از صابون ها و مواد شوینده معطر نیز کمک کننده خواهد بود. هنگامی که این اقدامات مؤثر نبوده اند، یک کمپرس سرد (یا حتی یک تکه یخ) اغلب می تواند در متوقف کردن خارش موثر باشد.

دکتر شهرام سیدی

دکتر شهرام سیدی

متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی

دکتر سیدی دکترای پزشکی خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای تخصصی ایمونولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اخذ نمودند. ایشان عضو مرکز تحقیقات RCGLD دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استادیار و هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه،هیات علمی گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران، موسس و بنیان گذار اولین کلینیک آلرژی در استان آذربایجان غربی ارومیه، موسس کلینیک آلرژی بیمارستان فرهنگیان شهید باهنر نیاوران و محقق و عضو مرکز تحقیقات NRITLD بیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
علائم بیماری اگزما پوستی

علائم بیماری اگزما پوستی

علائم اگزما در بیماران مختلف و در سنین متفاوت فرق دارد. امروزه اگزما بیشتر از قبل شیوع یافته است و حساسیت هایی که به مرور...

پرسش و پاسخ تکمیلی
0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *