آسم و آلرژی از جمله بیماری هایی هستند که علیرغم این که ماهیت متفاوتی دارند، اما علائم و نشانه های نسبتاً مشابهی دارند. بنابراین گاها این دو بیماری اشتباه گرفته می شود. در صورتی که از علل بروز این دو بیماری و نواحی درگیر در هر دو بیماری آگاه باشید به راحتی می توانید این دو بیماری را از هم دیگر تشخیص دهید. در این مقاله در ابتدا به تعریف این دو بیماری و نیز علائم اختصاصی هر کدام می پردازیم، سپس در بخشی مجزا به تفاوت آسم و آلرژی اشاره می کنیم. با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم.
آسم چیست؟
این واژه از زبان یونانی آمده است که به معنای تنگی نفس می باشد. آسم نوعی بیماری تنفسی مزمن است و با علائم و ظهورات بالینی می توان آن را تشخیص داد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند مجرای تنفسی شان به التهاب و تورم دچار شده است در نتیجه در برابر برخی از ماده ها واکنش شدیدی نشان می دهد.
علائم و نشانه های بیماری آسم
- خس خس کردن سینه
- تنگ شدن نفس
- سرفه کردن
- توقف تنفس تا جایی که نیاز است از انواع اسپری های هوا استفاده شود.
درمان آسم
از درمان های خانگی و کنترل آسم می توان به: بستن پنجره ها، دوری از محرک ها، عدم مصرف غذاهای مضر برای آسم، استفاده از سیستم تهویه مناسب در محیط و ایجاد رطوبت مطلوب در فضای خانه، پرهیز از نگهداری حیوانات خانگی، رعایت بهداشت و نظافت، پوشاندن دهان و بینی در فصل سرما، ورزش منظم و داشتن وزن متعادل اشاره کرد.
از جمله درمان های دارویی آسم نیز می توان به؛ داروهایی که اثرگذاری سریع دارند و همچنین داروهایی که اثرگذاری طولانی مدتی دارند مانند برونکودیلاتورها و کورتیکواستروئیدها اشاره کرد.
آلرژی چیست؟
آلرژی واکنش غیر طبیعی بدن به برخی از موادی است که آن ها در واقع بی خطر و بدون ضرر هستند. به موادی که باعث واکنش هایی آلرژیک می شوند آلرژن گفته می شود. واکنشی که در برابر مواد آلرژن ایجاد می شود نوعی واکنش سیستم ایمنی بدن است که اغراق آمیز می باشد و آن مواد را به عنوان عاملی تهدید کننده می شناسد و با آن به مقابله می پردازد که می تواند باعث بروز علائم مختلفی در فرد گردد.
علائم و نشان های آلرژی
نشانه هایی که در اثر بیماری آلرژی بروز و ظهور دارد بستگی به نوع ماده آلرژن دارند. مهم ترین علائم این بیماری:
- خارش چشم ها
- آبریزش بینی
- احساس سوزش زیر ناحیه چشم
- قرمز شدن چشم ها
- خارش بینی
- عطسه مداوم
- انسداد بینی
- کهیر و تورم و التهاب خارش پوست
- تورم پلک
- تورم لب
- ورم زبان
- تورم حنجره
- آسم آلرژیک: از دیگر علائم آلرژی، آسم آلرژیک است که باعث سرفه، احساس خفگی و اختلال در عملکرد تنفسی می شود.
درمان آلرژی
از جمله روش های درمانی و پیشگیری از آلرژی عبارتند از:
- بستن پنجره ها
- استفاده از ماسک در روزهای آلوده و به هنگام گرده افشانی گیاهان
- دوری از دود دخانیات
- استفاده از ویتامین های C و D3
آیا آسم ربطی به آلرژی دارد؟
شایع ترین نوع آسم، آسم آلرژیک است که در آن آلرژی علائم آسم را تحریک می کند. تقریباً از هر 10 کودک مبتلا به آلرژی 8 نفر آسم دارند و تقریباً از هر 10 بزرگسال مبتلا به آسم، 7 نفر حداقل یک آلرژی دارند. شناسایی و اجتناب از آلرژنهایی که باعث ایجاد علائم میشوند، یک درمان مؤثر برای آسم آلرژیک است. اگر بتوانید تعداد آلرژن ها را در زندگی خود کاهش دهید، ممکن است بتوانید علائم آسم را کاهش دهید.
مهم ترین تفاوت های بین آسم و آلرژی
آلرژی و آسم هر دو شرایط رایجی هستند و اغلب با هم بروز می کنند. یعنی همان مواد می توانند هم آلرژی و هم آسم را تحریک کنند. آلرژی زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن نسبت به یک آلرژن حساس شود و باعث شود سیستم ایمنی به گونه ای عمل کند که گویی در معرض تهدید است. آسم یک اختلال تنفسی است که راه های هوایی را محدود می کند و تنفس را دشوار می کند.
آسم و آلرژی در بخش های مختلفی با هم تفاوت دارند که در زیر مهم ترین اختلافات آسم و آلرژی را برشمرده ایم:
- ماهیت بیماری: آسم تورم و التهاب دستگاه تنفسی است اما آلرژی به اختلال در روند سیستم ایمنی بدن و واکنش غیر طبیعی آن اشاره دارد. زمانی که افراد دستگاه تنفسی شان ملتهب می شود روند تنفس با اختلال جدی روبرو می شود. در این موارد فرد به آسم مبتلا است. اما مبتلایان به آلرژی زمانی که با مواد خاصی روبرو می شوند واکنش های خاصی را از خود بروز می دهند. این واکنش ها ناشی از اختلال در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن است.
- ناحیه درگیر بیماری: در بیماری آسم صرفا مجاری تنفسی درگیر بیماری هستند اما در بیماری آلرژی بخش های مخلتف بدن در گیر این بیماری می شوند. مثل پوست، صورت و سایر اندام های بدن.
- علت بروز بیماری: آسم بیماری ای است که علل ژنتیکی و محیطی در بروز و ظهور آن نقش دارد اما علت بروز بیماری آلرژی قرار گرفتن در کنار موارد آلرژن می باشد.
- روش های درمان: برای درمان آسم باید از داروهای استنشاقی، بلعی یا تزریقی استفاده کرد که علائم بیماری کاهش پیدا کند. اما برای درمان بیماری آلرژی دارو هایی که برای درمان مورد استفاده قرار می گیرد آنتی هیستامین و تزریق اپی نفرین است.
دلایل مبتلا شدن به آسم و آلرژی
یکی از دلایل ابتلا به آسم زمینه ژنتیکی افراد است، اما در برخی موارد عوامل محیطی نیز در ابتلای افراد به این بیماری بی تاثیر نیست. در حالی که یکی از دلایل ابتلا به بیماری آلرژی نیز ژنتیک است، اما در واقع این بیماری واکنش غیرعادی دستگاه ایمنی بدن در برابر برخی مواد آلرژی زا است.
نتیجه گیری
همانطور که مشاهده کردید علیرغم تفاوت های بنیادی بین آسم آلرژی این دو بیماری واکنش های مشابهی را ایجاد می کنند. به همین دلیل گاها باعث می شود منشا واکنش ها به درستی تشخیص داده نشود و روند درمان با مشکل روبرو گردد.
بنابراین توصیه می کنیم که برای تشخیص دقیق به بهترین متخصص آلرژی مراجعه کنید تا تشخیص های دقیق انجام شود و بهترین روند درمان و متناسب با مشکلات ایجاد شده اتخاذ گردد.
خوش بختانه پزشکانی که متخصص ایمونولوژی هستند می توانند با اقدامات درمانی تخصصی علائم و نشانه های انواع بیماری ها را کاهش دهند و بیمار از شرایط حاد نجات پیدا کند.
0 Comments