نشانی مطب

تهران،خیابان شریعتی،نرسیده به پل صدر،کوچه کسری،پلاک ۱۶۰۷/۱،واحد 1

شماره تماس

22008100 (021)

دکتر شهرام سیدی » آلرژی » همه چیز در مورد حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

همه چیز در مورد حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی

واکنش‌های نامطلوب به لوازم آرایشی با توجه به استفاده گسترده از آن‌ها بسیار رایج است. لوازم آرایشی ممکن است به طور مستقیم پوست را تحریک کند، این مورد شایع ترین نوع واکنش آلرژی می شود. همچنین در مواردی ممکن است لوازم آرایشی منجر به ایجاد یک واکنش آلرژیک از جمله آلرژی پوستی به واسطه واکنش سیستم ایمنی بدن شود. این واکنش معمولاً در اولین باری که فردی از یک ماده آرایشی استفاده می کند، بروز می کند. از آنجایی که برخی از افراد پوست بسیار حساسی دارند، نیاز است که در مورد حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی، دلایل، راه های درمان و پیشگیری از آن اطلاعات داشته باشیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.

در ابتدا به صحبت های دکتر شهرام سیدی متخصص آلرژی و ایمونولوژی گوش دهید:

حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی

محصولات زیبایی با وجود مزیت های زیادی که در زیبایی بخشی و افزایش اعتماد به نفس فرد دارند، ممکن است منجر به تحریک پوست یا واکنش آلرژیک شوند. یک مطالعه پوستی منتشر شده در سال 2010 نشان داد که بیش از یک سوم از 900 شرکت کننده که مورد مطالعه واکنش آلرژیک به مواد آرایشی قرار گرفته اند، حساسیت به لوازم آرایشی دارند. لذا شناخت دلایل ایجاد این حساسیت ها و روش های پیشگیری از آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. لازم است برای تشخیص و درمان این بیماری باید به بهترین متخصص آلرژی مراجعه نمایید. در ادامه به توضیح بیشتر پرداخته شده است.

لوازم آرایشی چیست؟

لوازم آرایشی به عنوان محصولی است که به صورت موضعی استفاده می شود. عمده کاربرد آن زیبایی، پاکسازی یا محافظت از مو، پوست، دندان یا رنگ چهره می باشد.

در اصل، یک ماده آرایشی نباید حاوی هیچ ماده دارویی فعالی باشد. این اصل به این دلیل است که ممکن است ماده دارویی، بر ساختار یا عملکرد پوست تأثیر منفی بگذارد. بنابراین قبل از استفاده از لوازم آرایشی ضروری است که در مورد محتوای آن اطلاعات کافی داشته باشیم. لوازم آرایشی را می توان به طور کلی به گروه های زیر تقسیم کرد:

  • آرایش صورت: آرایش چشم، رژ لب، رژگونه
  • مراقبت از ناخن: لاک، پاک کننده، ناخن مصنوعی
  • مراقبت از پوست: پاک کننده، مرطوب کننده، تونر
  • مراقبت از مو: شامپو، رنگ مو، رنگ، درمان رشد مجدد
  • مراقبت از دهان: خمیر دندان، دهانشویه
  • پاک کننده های بدن: صابون، افزودنی های حمام، ژل دوش
  • اصلاح: فوم / کرم اصلاح، کرم پس از اصلاح
  • عطرها و دئودورانت: خوشبو کننده، ضد تعریق
  • محافظت در برابر آفتاب: ضد آفتاب

چند درصد از مردم واکنش آلرژیک را تجربه می کنند؟

تخمین زده می شود که زنان به طور متوسط ​​هر روز حداقل از هفت نوع لوازم آرایشی استفاده می کنند و واکنش ها به این محصولات بسیار رایج است. اگرچه شیوع آلرژی به لوازم آرایشی در جمعیت عمومی ناشناخته است، مطالعات متعدد نشان می دهد که تا 10 درصد از جمعیت نوعی واکنش به مواد آرایشی در طول زندگی خواهند داشت. این رقم ممکن است بسیار بیشتر باشد زیرا بسیاری از واکنش‌های خفیف که در خانه رخ می‌دهند خود تشخیص داده می‌شوند و اغلب خود درمان می‌شوند.

حساسیت-به-لوازم-آرایشی-و-بهداشتی

لوازم آرایشی حساسیت زا

طیف لوازم آرایشی بسیار گسترده است، بنابراین مجموعه مواد آلرژی زا بی نهایت زیاد است. گروه‌هایی از آلرژن‌ها که به نظر می‌رسد اغلب باعث ایجاد آلرژی‌های آرایشی می‌شوند، عطرها، مواد نگهدارنده و پارافنیلن دیامین (PPD) موجود در رنگ‌های مو هستند.

نگه دارنده ها

نگهدارنده ها دومین عامل شایع درماتیت آلرژیک تماسی هستند. برخی از مواد نگهدارنده که بیشتر در لوازم آرایش یافت می شوند عبارتند از:

  • پارابن
  • فرمالدئید
  • ایمیدازولیدینیل اوره
  • کواترنیوم-15
  • ایزوتیازولینون و به خصوص متیل ایزوتیازولینون.

عطرها

    بیش از 5000 عطر مختلف در لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست استفاده می شود. آنها در اکثر انواع لوازم آرایشی از جمله عطرها، شامپوها، نرم کننده ها، مرطوب کننده ها، لوازم آرایشی صورت و دئودورانت ها وجود دارند. عطرها شایع ترین دلیل درماتیت تماسی از لوازم آرایشی هستند.

    70 تا 80 درصد از آلرژی به عطر را می توان با آزمایش پچ با مخلوط عطر و بلسان پرو تشخیص داد. لوازم آرایشی با برچسب “بدون بو” به معنای بدون عطر نیست. برخی از محصولات بدون عطر ممکن است حاوی عطری برای پوشاندن بوی شیمیایی دیگری باشند. محصولات باید دارای برچسب “بدون عطر” یا باشند تا نشان دهند هیچ عطری استفاده نشده است.

عوارض واکنش های آلرژی

لوازم آرایشی می تواند طیف وسیعی از واکنش های نامطلوب را ایجاد کند.  که شامل موارد:

  • کهیر
  • احساس سوزش موضعی
  • گزگز
  • خارش ممکن است در عرض چند دقیقه تا حدود 1 ساعت پس از تماس با پوست ایجاد شود.
  • تورم و قرمزی
  • بثورات پوستی که معمولاً ظرف 24 ساعت پس از شروع به خودی خود برطرف می شوند.
  • آنافیلاکسی: مورد نادری که باعث مشکل در تنفس، حالت تهوع و استفراغ و کهیر و آنژیوادم حاد می شود.
  • درماتیت تماسی

آلرژی پوستی معمولا در چه جاهایی از بدن اتفاق می افتد؟

    علائم آلرژیک شامل قرمزی، تورم، اگزما، خارش شدید و اریتم کهیر است.این علائم معمولا در صورت، لب‌ها، چشم‌ها، گوش‌ها و گردن شایع است.

حساسیت به لوازم آرایشی چگونه تشخیص داده می شود؟

حساسیت به لوازم آرایشی با انجام پچ تست و تست پریک قابل تشخیص است. تشخیص ممکن است شامل آزمایش برخی از مواد شیمیایی مختلف بر روی بخش های مختلف بدن و بررسی واکنش بدن می باشد.

درمان حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی

حساسیت یا آلرژی به لوازم آرایشی معمولا پس از حذف آلرژن آرایشی باید به سرعت برطرف شود. کرم ها و پمادهای بدون نسخه حاوی استروئیدهای موضعی خفیف، مانند کرم هیدروکورتیزون، ممکن است برای کمک به کنترل خارش، تورم و قرمزی استفاده شوند. یک کرم استروئیدی تجویزی ممکن است برای واکنش های شدید و همچنین آنتی بیوتیک برای عفونت باکتریایی ثانویه مورد نیاز باشد. برای تسکین و رفع خشکی می توان از نرم کننده های ملایم مانند کرم ستوماکروگل استفاده کرد.

پیشگیری از حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی

  • بهترین راه برای جلوگیری از حساسیت به لوازم آرایشی، اجتناب از تمام محصولات حاوی آلرژن است. لیست مواد تشکیل دهنده روی تمام محصولات آرایشی و بهداشتی را بخوانید تا متوجه شوید که آیا آنها حاوی آلرژن مربوطه هستند یا خیر.
  • لوازم آرایشی جدید را آزمایش کنید و نمونه کوچکی از محصول را روی مچ دست یا آرنج داخلی قرار دهید و به مدت 24 تا 48 ساعت مشاهده کنید.
  • عطر را به لباس بمالید تا روی پوست. قبل از پوشیدن لباس، اجازه دهید عطر خشک شود.
  • به دنبال محصولاتی باشید که ضد حساسیت، بدون عطر و غیر کومدوژن هستند. با این حال، توجه داشته باشید که اینها هنوز هم ممکن است باعث واکنش شوند.

کلام آخر

واکنش آلرژیک به لوازم آرایشی، یک واکنش نا مطلوب آزار دهنده می باشد. در صورتی که به هر دلیلی دارای زمینه ابتلا به حساسیت هستید، ضروری است که در مورد درمان ها و روش های پیشگیری از آن اطلاع داشته باشید.

دکتر شهرام سیدی

دکتر شهرام سیدی

متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی

دکتر سیدی دکترای پزشکی خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای تخصصی ایمونولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اخذ نمودند. ایشان عضو مرکز تحقیقات RCGLD دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استادیار و هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه،هیات علمی گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران، موسس و بنیان گذار اولین کلینیک آلرژی در استان آذربایجان غربی ارومیه، موسس کلینیک آلرژی بیمارستان فرهنگیان شهید باهنر نیاوران و محقق و عضو مرکز تحقیقات NRITLD بیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
آلرژی به گلوتن چیست و درمان

آلرژی به گلوتن چیست و درمان

آلرژی به گلوتن یک وضعیت حساسیتی است که در پاسخ به مصرف گلوتن، یک پروتئین موجود در گندم، جو، و جیره، بروز می‌کند. افراد...

انواع آلرژی یا حساسیت

انواع آلرژی یا حساسیت

آلرژی ها و حساسیت ها مسائل رایج سلامتی هستند که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهند. آنها زمانی رخ می...

پرسش و پاسخ تکمیلی
1 دیدگاه
  1. سارا

    فری پارابن هم خوبه

    پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *