یکی از مهم ترین مراقبت هایی که باید برای پیشگیری از عود کردن عارضه های آسم انجام داد، مراقبت های غذایی است. درواقع رفتار غذایی از مهم ترین نکاتی است که اگر رعایت شود و در برنامه غذایی برخی از غذاهایی قرار بگیرد که به کاهش علائم آسم کمک می کند، تا حد زیادی می توان از پیشروی این بیماری جلوگیری کرد. در این مقاله موضوعی که به طور محوری مد نظر قرار داده ایم این است که در بخشی مجزا و اختصاصی به معرفی غذاهای مضر بپردازیم.
بیماران آسمی چه چیزهایی نباید بخورند؟
در ابتدای مقاله توجه شما را به ویس دکتر شهرام سیدی متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی در خصوص خوراکی های مفید و مضر برای بیماران مبتلا به آسم جلب می کنیم.
آسم از جمله بیماری های تنفسی است که در برخی از افراد به دلایل مختلفی بروز و ظهور دارد. اما نکته ای که در زمینه بیماری آسم وجود دارد این است که برخی از شرایط و مسائل موجب ظاهر شدن و تشدید علائم و نشانه های بیماری آسم خواهد شد. کسانی که به این بیماری مبتلا هستند تنگی نفس و مشکلاتی را در عملکرد های تنفسی شاهد خواهند بود. بنابر این توصیه های مختلفی را از پزشکان دریافت می کنند تا نشانه های این بیماری ظاهر نشود.
بیشتر بخوانید : رابطه ماست و آسم چیست؟ مفید است یا مضر؟
غذاهای مضر برای آسم
در این بخش به مواردی از غذاها و مواد غذایی ای که تا حد زیادی زمینه ساز بروز انواع مشکلات تنفسی هستند و آسم را تشدید می کنند اشاره خواهیم کرد.
- شیر و تخم مرغ
این دو ماده خوراکی در بسیاری از موارد افراد در رژیم غذایی صبحانه شان دارند.
اما باید توجه داشته باشید که این دو نوع مواد غذایی علیرغم اینکه در حالت عادی بسیار مفید و برای سلامتی بدن سودبخش هستند اما اگر از سوی کسانی که به آسم مبتلا می باشند استفاده شود می تواند زمینه ساز بروز بسیاری از مشکلات تنفسی و عود کردن نشانگان آسم باشد. بنابر این توصیه ای که پزشکان دارند این است که این دونوع ماده غذایی در این افراد به کم ترین میزان ممکن برسد.
شیر و تخم مرغ حاوی مقادیر قابل توجهی از چربی هایی هستند که حتی در حالت عادی نیز در صورتی که مصرف شود می تواند برای افراد خس خس گلو و گرفتگی های موقتی را در ناحیه گلو ایجاد کند.
- بادام و بادام زمینی
این دو ماده غذایی نیز با وجود اینکه بسیار برای تقویت بدن افراد مثمر ثمر می باشند اما به دلیل چربی بالایی که دارند می توانند تاثیرات منفی ای را روی مجاری تنفسی بگذارند.
این تاثیرات در صورتی که افراد آسم هم داشته باشند می تواند شدیدتر شود.
- انواع غذاهای کنسروی و فست فودی
این دسته از مواد غذایی از جهات مختلفی می تواند اثرات منفی و افزایش دهنده روی علائم آسم داشته باشد. از یک جهت نمک موجود در این ماده غذایی تاثیرات التهابی روی مجاری تنفسی خواهد داشت و از سوی دیگری نیز چربی بالا می تواند آسیب هایی را برای سلامت بدنی افراد مبتلا به آسم وارد سازد.
- غذاهای سرخ کردنی و چرب
استفاده از غذاهایی که چربی بالایی دارند یا به عبارتی نوعی سرخ کردنی هستند باید پرهیز شود زیرا که تا حد زیادی می تواند مشکلاتی را برای بیماران آسمی ایجاد کنند.
- غذاهایی که از حبوبات زیادی در آن استفاده شده است
این نوع غذاها می تواند در انسداد مجاری تنفسی اثر بخشی منفی ای داشته باشد.
افراد مبتلا به آسم باید از غذاهایی که باعث ایجاد گاز می شوند اجتناب کنند. برای جلوگیری از تنگی نفس که نفخ می تواند ایجاد کند، ممکن است توصیه شود از قرار گرفتن در معرض موارد زیر اجتناب کنید یا آن را محدود کنید:
- نوشیدنی های گازدار
- لوبیا
- غذاهای سرخ شده
- سیر
افراد مبتلا به آسم ممکن است بخواهند از غذاهای حاوی سولفیت یا سالیسیلات اجتناب کنند.غذاهای غنی از سولفیت همچنین ممکن است باعث حملات آسم شوند، از جمله:
- گوشت های فرآوری شده
- غذاهای ترشی
- میوه خشک شده
- میگو
- مارچوبه
- پیازها
- شراب قرمز
- آبجو
به طور مشابه، برخی از افراد به سالیسیلاتها که ممکن است در موارد زیر باشد، به خوبی پاسخ نمیدهند:
- قهوه
- چای
- آسپرین
- ادویه ها
آیا افراد مبتلا به آسم باید از لبنیات اجتناب کنند؟
به طور معمول، خوردن یا نوشیدن لبنیات برای افراد مبتلا به آسم مشکلی ایجاد نمی کند. تحقیقات هیچ ارتباطی بین مصرف لبنیات و آسم پیدا نکرده است. آلرژی واقعی به لبنیات مانند سایر آلرژی ها شامل یک پاسخ سیستم ایمنی خاص است. با این حال، برخی افراد دچار عدم تحمل لاکتوز هستند. این حساسیت غذایی به محصولات لبنی به دلیل ناتوانی در هضم لاکتوز است.
همه کسانی که در هضم لاکتوز مشکل دارند، تحمل لاکتوز ندارند. پزشکان این اصطلاح را برای افرادی که در عرض چند ساعت پس از مصرف لبنیات علائمی از خود نشان می دهند، اختصاص می دهند.
افراد مبتلا به آسم که واقعاً به برخی غذاها حساسیت دارند، باید از خوردن آن غذاها خودداری کنند. عدم انجام این کار می تواند باعث پاسخ سیستم ایمنی و علائم آسم بالقوه تهدید کننده زندگی شود. افراد مبتلا به آسم و آلرژی های غذایی که پزشک تشخیص داده است، آلرژن های غذایی رایج عبارتند از:
- آجیل درختی
- صدف
- شیر
- تخم مرغ
- بادام زمینی
- گندم
- سویا
- دانه کنجد
- جایگزین های لبنی
خوردن یک رژیم غذایی متعادل و سالم برای افراد مبتلا به آسم بسیار مهم است. متخصصان خوردن میوه ها، سبزیجات و ماهی فراوان را توصیه می کنند، زیرا این غذاها ممکن است اثر ضد التهابی داشته باشند و به کاهش شعله ور شدن کمک کنند. جایگزین های گیاهی می توانند به رفع نیازهای غذایی افرادی که مصرف لبنیات را انتخاب نمی کنند کمک کند.
جایگزین های لبنیات عبارتند از:
- جایگزین های شیر، مانند شیر بادام یا سویا
- ماست ساخته شده از بادام یا نارگیل
- پنیری که ترکیبی از بادام هندی و مخمر مغذی است یا از دستور غذایی گیاهی استفاده می کند
- خامه ترش با منشاء توفو
افراد مبتلا به آسم تمایل به سطوح پایین ویتامین D دارند که اغلب در محصولات لبنی وجود دارد. افراد مبتلا به آسم که ممکن است به هر دلیلی از لبنیات اجتناب کنند، باید اطمینان حاصل کنند که در معرض نور خورشید قرار می گیرند یا مکمل ویتامین D مصرف می کنند تا به اندازه کافی از این ویتامین مهم دریافت کنند. تحقیقات همچنین نشان داده است که رژیم های غذایی گیاهی می تواند برای افراد مبتلا به آسم مفید باشد، زیرا رژیم غذایی گیاهی ممکن است التهاب سیستمیک را کاهش دهد. التهاب می تواند باعث تشدید آسم و تشدید علائم شود.
درمان آسم
یکی از واقعیاتی که در حوزه پزشکی وجود دارد این است که درمانی قطعی و کامل برای درمان آسم وجود ندارد. تمامی روند هایی که به عنوان درمان انجام می شود صرفا جنبه ی کنترل و کاهش علائم و نشانگان این بیماری را دارد.
از همین رو باید به مهم ترین روشی که تا حد زیادی می توان به عنوان درمان در نظر گرفت اشاره کرد.
این روش را می توان مراقبت های دقیق و کاملا محکم و استوار در بخش مراقبت های غذایی و نیز پرهیز از انواع مواد غذایی ای که می تواند موجب پررنگ شدن علائم این بیماری باشد عنوان کرد.
بنابر این بر اساس تمامی مطالبی که تا کنون گذشت باید بگوییم که همه مواد غذایی ای که به عنوان غذاهای مضر برای آسم برشمردیم را یا به کمترین میزان ممکن برسانید یا اینکه کلا حذف کنید.
البته از سوی دیگر مواد غذایی ای وجود دارند که می توانید با مصرف آنها در بهبود عملکرد مجاری تنفسی اتفاق خوبی را رقم بزنید. از جمله مواد غذایی سالم و مفید برای افرادی که آسم دارند می توان به:
- خوراکی هایی که به نوعی کم شیرین هستند
- خوراکی هایی که چربی کمی دارند
- و نوشیدنی های گیاهی که می تواند تاثیر زیادی در بهبود وضعیت گلو داشته باشد.
اشاره کرد. البته مراقبت های دیگری نیز اثر گذار خواهد بود برای مثال:
- کاهش استرس و اظطراب
- پرهیز از حضور در مکان هایی که گرده گل وجود دارد. زیرا که این گرده ها می تواند به حساسیت های آسمی بیفزاید
- پرهیز از فعالیت های بدنی زیاد زیرا که موجب تنگی نفس می شود.
آسم و کرونا : آنچه لازم است بیماران آسمی درمورد ویروس کرونا بدانند را در این مقاله حتما بخوانید.
نتیجه گیری
در انتهای این مقاله توصیه ای که داریم این است که حتما در صورتی که به بیماری آسم مبتلا هستید از بهترین و معتبر ترین متخصصین این حوزه برای روش های درمانی و جلوگیری از پیشرفت این بیماری مشاوره هایی را دریافت کنید تا بهترین توصیه ها و مراقبت ها را دریافت کنید. متخصص ایمونولوژی بسیار می تواند برای درمان و پیشگیری از عارضه های خطرناک برای افراد آسمی کمک های زیادی داشته باشد.
0 دیدگاه